Флеш-семінар
«Системний підхід до створення авторських профілів науковця
засобами різних сервісів та платформ»
м. Запоріжжя,
24 травня 2019 року

      Однією з важливих задач бібліотек закладів вищої освіти на даному етапі є сприяння підвищенню позицій вишів в різних міжнародних та вітчизняних рейтингах: Webometrics, QS,Times Higher Education, «Топ 200 Україна» тощо.

      Просування навчального закладу в глобальних рейтингових системах вимагає від університетів проведення цілого ряду заходів. І одним з таких важливих заходів є – підвищення публікаційної активності науковців, оприлюднення їх наукових здобутків в авторитетних журналах, які індексуються в міжнародних наукометричних базах даних таких як Scopus та Web of Science, за рахунок чого можливе поліпшення доступу читачів до публікацій і в кінцевому підсумку - зростання загальної кількості цитувань їх наукових робіт.

      Саме бібліотека сьогодні виконує функції допомоги вченим в організації презентації їх наукових праць: створення авторського профілю в міжнародних наукометричних базах даних: Scopus та Web of Science, а також в соціальних мережах для науковців - Google Scholar, ResearchGate, Academia.edu, створення і моніторинг профілю університету, який надає можливість отримати інформацію про його авторів-співробітників, про їх публікації, про видання, в яких вони розміщені та перелік тем, які представлені вишем.

      24 травня 2019 року наукова бібліотека Національного університету «Запорізька політехніка» провела флеш-семінар «Системний підхід до створення авторських профілів науковця засобами різних сервісів та платформ», який був присвячений питанню організації саме цієї діяльності бібліотек закладів вищої освіти.

      Фахівцям бібліотек Запорізької політехніки, Запорізького національного університету, Запорізького державного медичного університету, Мелітопольского державного педагогічного університету ведуча семінару Пилипенко Наталія Володимирівна, спеціаліст НБ НУ «Запорізька політехніка», запропонувала розглянути наступне коло питань:

  • профіль університету в БД SCOPUS та Web of Science, способи внесення корекцій даних;

  • раціональний шлях проектування портрету науковця в мережі Інтернет засобами:
    - ORCID;
    - Researcher Id (Publons);
    - Scopus;
    - Google Scholar;
    - іншими сервісами (сайт ЗВО, наукові соціальні мережі тощо);

  • важливі моменти в представленні наукових публікацій, що впливають на показники міжнародних рейтингів;

  • роль відкритого доступу в науковій комунікації.

  •       Учасники семінару отримали цінні рекомендації з організації актуального напрямку своєї роботи, ставили запитання, обмінювались своїм досвідом, спільно з колегами шукали відповіді на питання, які виникали під час опанування нового виду діяльності.

          Процес накопичення досвіду буде тривати і надалі, а це означає, що і цікаві зустрічі будуть відбуватись ще не одноразово.

          Переглянути світлини семінару можна на сторінці наукової бібліотеки ЗНТУ у Facebook.

    Бібліотека ЗНТУ