Міжвідомчий круглий стіл «Фандрайзингова діяльність бібліотек»
м. Запоріжжя,
15 червня 2017 року

      В умовах сучасного недостатнього фінансування бібліотеки все частіше вимушені самі шукати нові джерела позабюджетного залучення коштів на розвиток своєї ресурсної бази.

      Серед цих джерел найбільш популярними стають результативна проектна, грантова діяльність, отримання бібліотеками благодійної допомоги та дарунків.

      Західні колеги давно вже успішно реалізують технологію фандрайзинга, яка дозволяє ефективно здійснювати пошук ресурсних спонсорів та систематично отримувати необхідну допомогу.

      Бібліотеки України, різного підпорядкування та рівня, теж вже зробили фандрайзинг традиційним аспектом своєї інноваційної діяльності.

      Саме темі участі бібліотек Запоріжжя у грантових проектах і було присвячено роботу міжвідомчого круглого столу «Фандрайзингова діяльність бібліотек», який проходив на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки 15 червня 2017 року.

      Розпочався цей захід з дуже насиченого, цікавого та приємного знайомства з діяльністю всіх відділів ЗОУНБ та з спеціалістами, які їх представляють. А головна частина засідання круглого столу пройшла у відділі іноземної літератури, де своїм досвідом участі у різних грантових проектах поділились колеги ЗОУНБ та НБ Запорізького національного університету.

      Фахівці бібліотек Запорізьких вишів (ЗНТУ, ЗНУ, ЗДМУ, ЗДІА) познайомились з аналізом роботи з іноземними проектами, побачили результати успішної діяльності в галузі фандрайзингу, почули цінні практичні поради від співробітників відділу іноземної літератури – Наталії Вікторівни Яценко, завідувача відділу, та провідного бібліотекаря Інни Миколаївни Павленко, які безпосередньо займаються пошуком грантових проектів, організаційною та звітною діяльністю в цій сфері.

      Про перешкоди та складності, з якими довелося зіткнутися під час пошуку грантодавців, про непросту підготовку необхідних документів та, проте, не зважаючи на все це, не завжди вдалий досвід через свою належність до бюджетної сфери, а ще – про небайдужих людей, які готові допомагати своїй бібліотеці, розповіла представник НБ ЗНУ, завідувач відділу, Оксана Миколаївна Агоян.

      Потрібно зазначити, що представники бібліотек, які прийняли участь у цьому заході, побачили, почули, познайомились з цінним досвідом своїх колег, який можуть запровадити і в свою діяльність, врахувавши всі поради тих, хто переможно пройшов складний інноваційний шлях, і тих, хто зробив на цьому шляху тільки перші кроки. Взагалі, зважаючи на те, що тема фандрайзингової діяльності бібліотек набуває все більшої актуальності, зустріч фахівців, яку було організовано НБ ЗНТУ, методичним центром бібліотек ВНЗ Запорізької області, на наш погляд, виявилась дуже цікавою і корисною.

Бібліотека ЗНТУ